Geschiedenis

Voor meer foto's klik hier.

Het kerkgebouw

De historierijke en sfeervol ingerichte kerk is een van de oudste stenen kerken van Nederland, die nog steeds als parochiekerk in gebruik is. Het Romaanse schip met de eerste 3 ramen is uit de 9e eeuw. Hiervan getuigt het voor Nederland unieke visgraatmotief in de buitenmuur. Het gotische koor is van kort na 1300. In 1888 werd de ingestorte kerktoren in oorspronkelijke staat herbouwd, het schip verhoogd en met één raam verlengd.

Een plattegrond met verwijzingsnummers vindt u door op de volgende link te drukken. Op deze pagina vindt u diverse foto's met eventueel een toelichting van het aanwezige kerkinterieur.

De patroon: de H. Pancratius

De H.Pancratius kwam als jongeman in Rome in contact met de christenen. Hij wilde uit overtuiging gedoopt worden en bleef trouw aan zijn doopbeloften. Ten tijde van de hevige vervolging onder keizer Diocletianus stierf hij in het jaar 304 op 14-jarige leeftijd de marteldood, nadat hij weigerde aan de afgoden te offeren en zijn geloof af te zweren. Hij wordt aangeroepen als voorspreker bij kinderziekten, jicht, eczeem en gewrichtspijnen. Hij geldt als patroon voor de communicantjes, de kinderen en de soldaten.
- Design RaHe © 2010-2019 | Heilige Pancratius Parochie Mesch - www.pancratius-mesch.nl - Contact - Sitemap